“Bir insan için en zor şey, her gün insan kalmaktır.” Sözlerinin sahibi, dünya edebiyatında kendine özel bir yer edinen, eserleri 170 den fazla dile çevrilen ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov 12 Aralık 1928 tarihinde Kırgızistan’da Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Türekul dönemin Sovyet yönetimi tarafından, kendisi çocukken idam edildi ve bu gerçek ancak 1956 yılında ortaya çıktı. Annesi Nagima ve 3 kardeşiyle birlikte yaşama devam eden Aytmatov küçük yaşta çalışmaya başladı. İlerde eserlerinde çok faydalanacağı Veterinerlik okulundan sonra Tarım Enstitüsünü de bitiren sanatçı bu sayede hem memleketini gezdi hem de yerel kültürleri yakından tanıma fırsatı buldu. Okul yıllarında yazmaya başladığı hikayelerle ismi duyulmaya başlayan sanatçı Moskova edebiyat Fakültesine girdi ve yüzyüze öyküsünü, peşinden de CEMİLE yi yazdı. Cemile ile Avrupa’da tanınmaya başladı ve arka arkaya yazdığı eserler kendisine dünya çapında bir tanınmışlık ve ün getirdi. Türkiye’de “ Elveda Gülsarı “, sinemaya uyarlanan ve çok ses getiren “ Selvi Boylum Al Yazmalım “ , ve tarihini, geçmişini unutan, milletine, öz değerlerine yabancılaşan insanları tasvir ettiği Mankurt kavramını ilk kez kullandığı“ Gün Olur Asra Bedel “ “ Beyaz Gemi “ eserleri ile tanındı ve sevildi. Türk dünyasının ortak değeri olarak tanımlanan yazara 2007 yılında Türkiye’de “ Türk Dünyası Hizmet Ödülü “ verildi.
Aytmatov, yaşadığı coğrafyanın tüm zenginliklerini, dertlerini, yalın halleriyle insanları, sorunları, çelişkileri muhteşem eserleri vasıtasıyla bizlere anlatırken, bir yandan da toplumsal eğitim ve gelişimin öncülüğünü yapmış, eserlerinde millet olmanın, özellikle insan olmanın gerekliliklerini işlemiştir. Gün gelmiş Toprak Ana’da “ İşin en korkunç yanı çocukların niçin aç kaldıklarını, niçin yiyecek bulamadıklarını anlayamaması “ diyerek, bizleri çarpıcı bir şekilde çocuk sorunları hakkında uyarmış, başka bir eserinde sevginin gücünü ve güzelliğini anlatmış, bir diğerinde ise, zor günlerin de çözümlerinin olduğunun umudu ve ipuçlarını vermiştir.
“İnsan her şeyi anlatamaz. Zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.” demesine rağmen bizlere çok şey anlatmış bir halde, 10 Haziran 2008 yılında, arkasında birbirinden değerli eserler bırakarak aramızdan ayrılan Aytmatov, bugün eserleri ile bize umut ve sevgi dağıtmaya devam ediyor.