ESANDER Etem Çalışkan Sanat Derneği

Turkish English Germany Anglais

Etem Çalışkan

Etem Çalışkan

Harf devriminin yapıldığı 1928 yılında doğmasının sanatına yol gösterici olduğuna inanan bir büyük usta. Yaşamı cumhuriyetle paralel akan ressam, kaligraf, gazeteci.

Çocukluğunda Atatürk’ü Tarsus ziyareti sırasında coşkuyla karşılayanların arasında yer alan, 1953 yılında Anıtkabir’in tüm duvarlarını süsleyen yazıları hazırlayan, bunlardan aldığı ilhamla yapmış olduğu Atatürk resimleri ile tanınan ve özellikle 1969 yılında yaptığı Atatürk resmi ve oluşturduğu Atatürk imzası, Asya’dan Amerika’ya, Japonya’dan Afrika’ya, Polonya’dan Meksika’ya kadar yayılan, dünyada kırılması zor bir rekor sayıda yüzmilyonlarca baskısı yapılan, sayısız eserleriyle ışık saçan asırlık bir çınar.

Yapmış olduğu çok sayıda resim ve kaligrafi eserlerinin yanı sıra, Kuranı kerimin Türkçe meailini “ bu çalışma hiç bitmesin“  diyerek bir buçuk yılda güzel yazı ile hazırlayarak topluma kazandıran, yine Atatürk’ün nutkunu 19 Mayıs 1998 de başlayıp, 10 kasım 2000 de saat 09.05 te son noktayı koyarak, toplam 829 sayfa halinde hazırlayan tek sanatçı. Kaligrafide kendine has harf karakterleri oluşturmuş, ekol olmuş, hakkında üniversitelerde tez hazırlanan ve aynı zamanda sayısız öğrenci yetiştirmiş bir hoca.

Gün gelir Londra’da duvar resmi yaparken, gün gelir Fatih’te çocuklara ders verirken görürsünüz. Bazen bir sergide veya kitapçıda kendisine rast gelirsiniz, bazen de bir müzede eserine. Eğer dikkatle bakarsanız eserleriyle bir caddede, bir afişte, bir belediye binasında, eski bir gazete kupüründe, dağ köyünde bir okulda, eski bir Türk filminde, bir köy kahvesinde, okul kitaplarında ama en çok da bir arabanın önündeki, bir minibüsün arka camındaki Atatürk resmi ve her yaştan insanların kollarına ve yüreklerine kazıdığı Atatürk imzası ile size günaydın demektedir.

Almış olduğu 1994 yılı Adana Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2005 yılı Burhan Felek Basın Ödülü, 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ve 2023 yılı Osman Gazi Üniversitesi Fahri Doktora Ünvanı ve almış olduğu çok sayıda ulusal ödülün heyecanını ve yaşam enerjisini yeni eserlere dönüştüren Etem Çalışkan bugün 96 yaşında,  hala çalışıyor, üretiyor, rekorlar listesine girecek şekilde yeni eserleriyle sergi açıyor, inandığını inandığı gibi yazıyor.

 

E-Bülten Esander Ücretsiz E-Bülten Aboneliği!

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız